Tko može darovati?

 

Većina žena može darovati krvi iz pupkovine. Međutim, moramo biti sigurni da je darovana krv iz pupkovine sigurna za primatelja. Stoga, svaka darivateljica krvi iz pupkovine ispunjava zdravstveni upitnik s pitanjima o njezinu zdravstvenom stanju kao i o zdravstvenom stanju članova njezine obitelji, uključujući pitanja o trudnoći i lijekovima koje uzima. Dio pitanja odnosi se na trenutačni i prethodni način života, a uključuje pitanja o seksualnoj aktivnosti i zloupotrebi droga. Trudnica koja daruje krv iz pupkovine mora biti punoljetna (starija od 18 godina).

Pročitaj više..

Kako se mogu prijaviti za darivanje

 

Krv iz pupkovine prikuplja se isključivo u slučajevima u kojima je majka dala izričiti pristanak za darivanje. U ostalim slučajevima posteljicu s pupkovinom jednostavno se uništava kao i sav ostali biološki otpad.

Popunjene i potpisane obrasce pristanka (Obaviješteni pristanak za darivanje krvi iz pupkovine – tri primjerka, Zdravstveni upitnik za darivateljicu krvi iz pupkovine – jedan primjerak, Identifikacijski obrazac darivateljice krvi iz pupkovine – jedan primjerak) ponesite sa sobom u rodilište na dan poroda i predajte osoblju rađaonice.

Banka organizira dostavu seta za prikupljanje kao i prijevoz prikupljene krvi u Banku iz rodilišta čije je osoblje Banka osposobila za...

Pročitaj više..