Što su matične stanice i čemu služe?

 

Matična stanica svakog tkiva ona je stanica iz koje mogu nastati sve njegove stanice. Najpoznatija je i najdostupnija krvotvorna matična stanica (KMS) koja obnavlja krvotvorno tkivo. Iz nje nastaju eritrociti, stanice koje prenose kisik; leukociti, stanice koje služe za obranu organizma; i trombociti, stanice koje sprečavaju nastanak krvarenja. U ljudskom organizmu postoje tri izvora tih stanica: koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine. Krvotvorne matične stanice primjenjuje se u liječenju hematoloških bolesti, kao što su leukemije i limfomi, teška zatajenja koštane srži (aplastična anemija) i teški oblici zatajenja imunosnog sustava (imunodeficijencija). Nakon primjene kemoterapije i prethodne...

Pročitaj više..

Bolesti koje se liječi transplantacijom matičnih stanica iz krvi pupkovine

 

Transplantacijom matičnih stanica od druge podudarne osobe najčešće se liječi bolesnike oboljele od leukemije i drugih zloćudnih bolesti krvnog sustava te bolesnike s nasljednim poremećajem imunosnog sustava, metabolizma i sinteze hemoglobina (teške anemije).

Zloćudne bolesti: akutna limfocitna leukemija, akutna mijelocitna leukemija, kronična mijeloična leukemija, mijelodisplastični sindrom, neuroblastom.

Nezloćudne bolesti: adrenoleukodistrofija, amegakariocitna trombocitopenija, Blackfan-Diamondov sindrom, kongenitalna diskeratoza, Fankonijeva anemija, Guntherova bolest, Hunterov sindrom, Hurlerov sindrom, teška aplastična anemija, Kostmanov sindrom, Lesch-Nyhanov sindrom, osteopetroza, teška kombinirana imunodeficijencija, talasemija, x-vezani limfoproliferati.

Pročitaj više..

Razlika između matičnih stanica iz krvi pupkovine i ostalih matičnih stanica

 

Najmlađe su stanice embrionalne matične stanice, koje mogu dati svaku stanicu našeg tijela. Može ih se dobiti samo iz fetusa te ih se zbog etičkih prijepora ne primjenjuje u liječenju.

Odrasle (adultne) matične stanice nalaze se u tkivima djece i odraslih i već su usmjerene prema određenom tkivu. Najdostupnije su krvotvorne matične stanice iz koštane srži ili periferne krvi, na primjer matične stanice koštane srži i periferne krvi.

Krvotvorne matične stanice iz pupkovine cirkuliraju u fetalnoj krvi, predstavljaju mlađi oblik od one u odraslom organizmu i imaju veći biološki potencijal.

Pročitaj više..

Prednosti i nedostaci krvotvornih matičnih stanica iz krvi pupkovine

 

Prednosti krvotvornih matičnih stanica iz krvi pupkovine

  • Broj potencijalnih darivatelja teorijski je neograničen jer se krv može prikupljati tijekom svakog poroda.
  • Postupak odabira i dobivanja presadaka brz je što omogućuje pravodobno liječenje bolesnika.
  • Nakon transplantacije KMS-a iz krvi pupkovine manji je broj odbacivanja tkiva zbog slabije izražene imunološke reakcije.

Nedostaci krvotvornih matičnih stanica iz krvi pupkovine

  • Ograničen broj stanica koji izravno ovisi o količini prikupljene krvi iz pupkovine i obično je dovoljan za transplantaciju u djece i osoba manje tjelesne težine. Na uspjeh transplantacije između ostalog utječe broj transplantiranih stanica pa se odraslim osobama mogu transplantirati dvije doze krvi iz pupkovine.
  • Oporavak krvotvornog sustava nakon transplantacije sporiji je...

    Pročitaj više..