Pitanja

Krv iz pupkovine krv je koja nakon poroda preostaje u krvnim žilama posteljice i pupkovine, a sadrži velik broj krvotvornih matičnih stanica. Posteljicu i krv koja se u njoj nalazi uništava se nakon poroda.

Nakon poroda u krvnim žilama posteljice i pupkovine preostaje krv koja sadrži velik broj krvotvornih matičnih stanica sličnih stanicama iz koštane srži. Iz tih se stanica mogu razviti sve vrste krvnih stanica (eritrociti, leukociti, trombociti). Budući da mogu obnoviti koštanu srž, te se stanice može transplantirati umjesto stanica koštane srži u liječenju hematoloških bolesti i teških poremećaja imunosnog sustava. Posteljicu se uništava nakon poroda. S obzirom na biološke mogućnosti krvi koja ostaje u posteljici, krv iz pupkovine počelo se prikupljati i dugotrajno pohranjivati na vrlo niskim temperaturama. U javnim je bankama širom svijeta do danas pohranjeno više od 600 000 doza krvi iz pupkovine, a svakim danom sve ih je više. Zahvaljujući tome učinjeno je više od 14 000 transplantacija krvotvornih matičnih stanica iz pupkovine.

Krvotvorne matične stanice (KMS) vrsta su matičnih stanica koje mogu proizvesti bilo koju vrstu krvnih stanica: eritrocite, leukocite ili trombocite. Može ih se prikupiti iz koštane srži, periferne krvi i krvi iz pupkovine. Ove stanice već se godinama uspješno rabi za transplantaciju u liječenju raznih bolesti. Koštana je srž najčešći izvor alogenih (od druge osobe) krvotvornih matičnih stanica. U perifernoj krvi krvotvorne matične stanice nalaze se u većem broju samo nakon poticanja stanica koštane srži primjenom određenih lijekova. Tek ih se tada može prikupiti u dovoljnom broju za transplantaciju. Prikupljanje koštane srži i krvotvornih matičnih stanica iz periferne krvi postupci su koji, za razliku od prikupljanja krvi iz pupkovine, imaju određeni rizik za zdrave darivatelje.

Transplantacijom krvotvornih matičnih stanica od druge podudarne osobe najčešće se liječi bolesnike oboljele od leukemije i drugih zloćudnih bolesti krvnog sustava te bolesnike s nasljednim poremećajem imunosnog sustava, metabolizma i sinteze hemoglobina (teške anemije).

Bolesti koje su do sada uspješno liječene transplantacijom krvotvornih matičnih stanica su:

Zloćudne bolesti: akutna limfocitna leukemija, akutna mijelocitna leukemija, kronična mijeloična leukemija, mijelodisplastični sindrom, neuroblastom

Nezloćudne bolesti: adrenoleukodistrofija, amegakariocitna trombocitopenija, Blackfan-Diamondov sindrom, kongenitalna diskeratoza, Fanconijeva anemija, Guntherova bolest, Hunterov sindrom, Hurlerov sindrom, teška aplastična anemija, Kostmanov sindrom, Lesch-Nyhanov sindrom, osteopetroza, teška kombinirana imunodeficijencija, talasemija, x-vezani limfoproliferati.

Većina žena može darovati krvi iz pupkovine. Međutim, moramo biti sigurni da je darovana krv iz pupkovine sigurna za primatelja. Stoga, svaka darivateljica krvi iz pupkovine ispunjava zdravstveni upitnik s pitanjima o njezinu zdravstvenom stanju kao i o zdravstvenom stanju članova njezine obitelji, uključujući pitanja o trudnoći i lijekovima koje uzima. Dio pitanja odnosi se na trenutačni i prethodni način života, a uključuje pitanja o seksualnoj aktivnosti i zloupotrebi droga. Trudnica koja daruje krv iz pupkovine mora biti punoljetna (starija od 18 godina).

Krv iz pupkovine za javnu banku možete darovati u 23 rodilišta u Hrvatskoj u kojima je Banka krvi iz pukovine Ana Rukavina provela osposobljavanje djelatnika za prikupljanje krvi iz pupkovine. U rodilištima se nalaze setovi za prikupljanje krvi iz pupkovine, a Banka organizira i prijevoz prikupljene krvi iz rodilišta u Banku.

Osim u zagrebačkim rodilištima krv iz pupkovine možete darovati i u drugim gradovima kao što su: Rijeka, Pula, Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Metković, Knin, Osijek, Slavonski Brod, Karlovac, Sisak, Čakovec, Virovitica, Vinkovci, Koprivnica, Varaždin i Zabok.

U zagrebačkim rodilištima darovati možete svaki dan 24 sata.

U rodilištima izvan Zagreba darovanu krv u mogućnosti smo uzeti samo radnim danom, odnosno od nedjelje od 15 sati do petka do 13 sati. Takva organizacija vezana je za rad kurirskih službi jer se krv iz pupkovine mora obraditi i pohraniti unutar 48 sati od poroda.

Krv iz pupkovine prikuplja se isključivo u slučajevima u kojima je majka dala izričiti pristanak za darivanje. U ostalim slučajevima posteljicu s pupkovinom jednostavno se uništava kao i sav ostali biološki otpad.

Popunjene i potpisane obrasce pristanka (Obaviješteni pristanak, Zdravstveni upitnik i Identifikacijski obrazac) ponesite sa sobom u rodilište na dan poroda i predajte osoblju rađaonice.

Prikupljanje krvi iz pupkovine nije potrebno ranije najavljivati osim ako to nije navedeno u Popisu rodilišta u kojima se može darovati krv iz pupkovine.

Prema odredbama Pravilnika o postupku prikupljanja, pohranjivanja i uporabe krvotvornih matičnih stanica majku se prije prikupljanja krvi iz pupkovine mora obavijestiti o postupcima prikupljanja te ona mora dati pisanu suglasnost za prikupljanje.

 1. niste punoljetni (nemate 18 godina)
 2. nosite blizance
 3. u trenutku poroda imate neizliječenu infekciju
 4. imate mekonijsku plodnu vodu, nerazjašnjenu temperaturu ili druge znakove infekcije
 5. imate SIDA-u ili ste zaraženi HIV-om
 6. imate hepatitis B ili hepatitis C ili ste zaraženi tim virusima
 7. spadate u skupinu osoba s rizičnim ponašanjima:
 • ovisnici o alkoholu ili drogama
 • uzimanje droge putem igle
 • često mijenjanje seksualnih partnera
 • primanje novca, droge ili druge naknade za seks
 • seksualni odnos s partnerom s rizičnim ponašanjem
 • seksualni odnos s osobom koja ima homoseksualne odnose
 • seksualni odnos s osobom koja je uzimala drogu putem igle
 • seksualni odnos s osobom koja ima hemofiliju ili uzima koncentrate faktora zgrušavanja
 • bolujete ili ste liječeni od sifilisa
 • seksualni odnos s osobom zaraženom HIV-om
 • boravak u Velikoj Britaniji od 1986. do 1997. godine duže od 6 mjeseci
 • boravak na području s prisutnošću HIV subtipa O

Da. Carski rez ne utječe na postupak prikupljanja.

Ne. Nažalost ne možete darovati krv u slučaju blizanačke ili druge višeplodne trudnoće. Budući da je kod višeplodnih trudnoća posteljica manja nego kod jednoplodne trudnoće, nakon poroda se ne može prikupiti dovoljno krvi iz pupkovine za pohranjivanje u javnu banku.

Postupak prikupljanja krvi iz pupkovine siguran je i bez rizika za Vas i Vaše dijete. Prikupljanju se pristupa nakon poroda kad je pupkovina već prerezana. Postupak prikupljanja krvi bezbolan je i nije opasan ni za majku ni za dijete.

Krv iz pupkovine prikuplja se nakon nekompliciranog poroda (vaginalnim putem ili carskim rezom) postupkom koji ne šteti ni majci ni novorođenčetu. Postupak prikupljanja ne zahtijeva od liječnika i primalje promjenu uobičajenog postupka vođenja poroda. Dijete se od posteljice odvaja rezanjem pupkovine nakon najmanje 30 – 60 sekundi. Još dok se posteljica nalazi u maternici pupkovinu se dezinficira nakon čega se pupčanu venu ubode iglom spojenom s vrećicom koja omogućuje prikupljanje što veće količine krvi zaostale u posteljici. U većini slučajeva vrijeme prikupljanja krvi iz pupkovine iznosi oko 5 minuta jer nakon toga dolazi do početka ubičajenih postupaka zgrušavanja u pupčanoj vrpci i posteljici. Prikupljanje je bezbolno, jednostavno i sigurno za majku i dijete.

Da. Kad se krv iz pupkovine obradi, testira i pohrani dostupna je svakom bolesniku u Hrvatskoj ili u svijetu. Krv iz pupkovine označena je jedinstvenim identifikacijskim brojem i prijavljena u nacionalni i međunarodni Registar krvi iz pupkovine.

Prikupljenu krv obrađuje se, testira i pohranjuje u Banku. Krv iz pupkovine mora se pohraniti na vrlo niskoj temperaturi unutar 48 sati od poroda. Kod darovane krvi Banka organizira dostavu prikupljene krvi iz pupkovine pod kontroliranim uvjetima. Osoblje Banke laboratorijskim testovima i pregledom dokumentacije procjenjuje kvalitetu zaprimljene krvi. Laboratorijskim staničnim procesorom iz krvi pupkovine izdvaja se sloj stanica s jezgrom u kojem se nalaze krvotvorne matične stanice, a uklanja se plazmu i eritrocite, što podiže kvalitetu zamrzavanja izdvojene skupine stanica. Volumen krvi iz pupkovine nakon obrade smanji se na 25 – 30 mL. U koncentrat stanica dodaje se otopinu koja sprečava pucanje stanica pri zamrzavanju. Prema najnovijim metodama krv se pohranjuje u plastične vrećice koje imaju manji odjeljak (20 % sadržaja) koji je posebno zavaren i može se iskoristiti za ex vivo ekspanziju stanica kako bi im se povećao broj (nije rutina; na ovakav način transplantira nekoliko centara u svijetu).

Radi što manjeg oštećenja stanica, krv pupkovine zamrzava se programirano prema optimalnoj brzini hlađenja u jedinici vremena. Kada se postigne temperaturu od najmanje -80 °C krv iz pupkovine može se prenijeti u spremnike s tekućim dušikom gdje ostaje do izdavanja za transplantaciju. Temperatura na kojoj se čuva stanice iznosi -196 °C.

U uzorku krvi iz pupkovine određuje se antigene tkivne podudarnosti (HLA antigeni). Ovo je testiranje potrebno za određivanje tkivne podudarnosti između stanica krvi iz pupkovine i stanica bolesnika. U slučaju odabira za transplantaciju, uzorak krvi iz pupkovine naknadno se testira na nasljedne bolesti poput Gaucherove bolesti, adrenoleukodistrofije i hemoglobinopatije. Ovim testiranjem sprečava se prijenos nasljedno promijenjenih krvotvornih matičnih stanica primatelju. U uzorku prikupljene krvi iz pupkovine određuje se broj krvotvornih matičnih stanica i rast krvotvornih kolonija. Ispituje se mikrobiološka sigurnost prikupljene krvi. Ovim se testiranjima provjerava kvalitetu pripravka krvi iz pupkovine.

Nakon poroda majci se uzima uzorak krvi za testiranje na uzročnike zaraznih bolesti koje se prenose putem krvi. Djetetu se NE uzima uzorke krvi!

Majčinu se krv testira na viruse hepatitisa B i hepatitisa C, HIV 1/2 (virus koji uzrokuje SIDA-u), citomegalovirus (CMV), humani limfotropni virus tipa 1 i 2 (HTLV 1 i 2) i sifilis. Ako je ijedan od testova pozitivan, krv iz pupkovine ne pohranjuje se u banku. Testiranje može uključivati i određivanje antigena tkivne podudarnosti. Dio krvi zamrzava se i pohranjuje za buduća testiranja za trenutačno nepoznate bolesti.

Nažalost, prikupljanje krvi iz pupkovine nije uvijek uspješno. Ponekad je volumen krvi iz pupkovine nedostatan ili se krv zgruša tijekom postupka prikupljanja. To ne znači da postoji neki problem s Vašim zdravljem ili zdravljem Vašeg djeteta.

Općenito, svaka treća darovana krv zadovoljava postavljene kriterije za pohranu u javnu banku.

Volumen je posebno značajan u slučajevima u kojima se krv iz pupkovine daruje u javnu banku koja pohranjuje presatke za liječenje odraslih bolesnika. U slučajevima u kojima se krv iz pupkovine pohranjuje za vlastite potrebe volumen je važan, ali nije presudan za pohranu jer se ne zna hoće li se krv iz pupkovine iskoristiti za liječenje djeteta ili odrasle osobe ili upotrijebiti za obnovu oštećenog tkiva, za što je potreban manji broj stanica.

Krv iz pupkovine koja ne zadovoljava zahtjeve kvalitete za javnu banku može se iskoristiti za unapređenje postupka obrade i pohrane krvi te istraživanja za razvoj transplantacije.

Ako darujete krv iz pupkovine, informacije o Vašem identitetu i identitetu Vašeg djeteta ne otkriva se nikome osim u slučaju zakonske obveze ili Vašeg zahtjeva za davanje informacija. Darovanoj krvi pridružuje se jedinstveni broj koji se rabi za identifikaciju u Banci, registru i transplantacijskom centru. Poduzet ćemo sve što je potrebno da bi Vaša privatnost i privatnost Vašeg djeteta ostale zaštićene.

Da. Potrebno je prikupiti svaki mililitar krvi iz pupkovine. Naime, broj matičnih stanica proporcionalan je volumenu krvi iz pupkovine. Što je veći volumen, vjerojatno će biti više stanica.

Ne. Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina javna je banka i ne naplaćuje prikupljanje, testiranje ni pohranu krvi iz pupkovine.

Ne. Za darovanje krvi ne dobivate nikakvu novčanu naknadu.

Još nije poznato koliko se dugo zamrznuti pripravak krvi iz pupkovine može čuvati. Istraživanja pokazuju da krv iz pupkovine nakon više od 15 godina čuvanja u tekućem dušiku ima ista biološka svojstva kao i prije zamrzavanja. Tehnologija krioprezervacije stalno se razvija pa daljnja ispitivanja mogu pokazati da je životni vijek ovih stanica ograničen. S druge strane, moguće je da se krvotvorne matične stanice može čuvati beskonačno.

Ako testiranjem utvrdimo da krv iz pupkovine ne zadovoljava zahtjeve kvalitete potrebne za transplantaciju, krv će se iskoristiti za istraživanje na području transplantacije krvotvornih matičnih stanica i stanične terapije. Krv će se iskoristiti za istraživanje samo ako ste nam za to dali pisanu suglasnost. Prema važećim propisima u Hrvatskoj istraživanje mora odobriti etičko povjerenstvo. Ako se krv iskoristi za istraživanje, podaci o Vama i Vašem djetetu bit će zaštićeni.
Krv iz pupkovine ni pod kojim okolnostima NEĆE se iskoristiti za kloniranje ili u komercijalne svrhe.

Krv iz pupkovine pohranjena u Banku krvi iz pupkovine za javne potrebe Ana Rukavina dostupna je za javnu upotrebu i ne čuva se specifično za osobne potrebe darivateljice i njezine obitelji.
Postane li Vama ili Vašoj obitelji presadak krvi iz pupkovine potreban, u Registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (Stem Cell Donor Registries, Cord Blood Registries) tražit će se pripravak koji najbolje odgovara po antigenima tkivne podudarnosti. To može biti pripravak koji ste Vi darovali. Međutim, ako je krv iz pupkovine Vašeg djeteta već izdana za transplantaciju drugog bolesnika, više neće biti raspoloživa.

Sve darovane krvi iz pupkovine koje su zadovoljile zahtjeve kvalitete upisuje se u Registar krvi iz pupkovine (Cord Blood Registries) i na raspolaganju su svim bolesnicima. U slučaju zahtjeva transplantacijskog centra izdaje ih se za liječenje. Velike banke krvi izdaju 3 – 5 % pohranjenih doza.

Obiteljska banka, odnosno Banka krvi iz pupkovine za osobne potrebe, ne ulazi u Registar krvi iz pupkovine (Cord Blood Registries) jer nije namijenjena liječenju drugih osoba, nego samo članova obitelji.

U slučaju da dijete koje ima pohranjenu vlastitu (autolognu) krv iz pupkovine zatreba liječenje transplantacijom, liječnik odlučuje hoće li primijeniti pohranjene stanice. Primjena ovog presatka ovisi o značajkama bolesti zbog koje je potrebna transplantacija. Ako je riječ o liječenju leukemija koje se javljaju u dječjoj dobi ili nasljednih bolesti, postoji velika mogućnost da pohranjene krvotvorne matične stanice nose genetsko oštećenje koje je pridonijelo razvoju bolesti i liječnik ih neće primijeniti. Vjerojatnost da će se vlastitu (autologna) krv iz pupkovine upotrijebiti za transplantaciju vrlo je mala. Teško ju je procijeniti, ali vjerojatnost prije dobi od 20 godina iznosi od 1:2.500 do 1:200.000. Krv iz pupkovine pohranjena za osobne potrebe pokazala se korisnijom u liječenju članova obitelji.

Današnji način liječenja sastoji se od toga da se visokim dozama citostatika i zračenjem uništi bolesnu koštanu srž. Međutim, tim se postupkom istodobno uništava i bolesnikove matične stanice. Bez krvi iz pupkovine, odnosno drugih matičnih stanica bilo da su to bolesnikove vlastite matične stanice pohranjene u tekući dušik ili darivateljeve matične stanice, bolesnik ne bi mogao preživjeti. Bez pomoći tih stanica bolesnici ne mogu preživjeti više od dva do tri mjeseca.

Pri donošenju odluke o darivanju krvi iz pupkovine važno je razumjeti razliku između pohrane u javnu banku i pohrane u privatnu banku krvi iz pupkovine.

Darivanjem krvi iz pupkovine u javnu banku majka krv stavlja na raspolaganje banci. Banka svaku pohranjenu krv koja zadovoljava zahtjeve kvalitete prijavljuje u Registar krvi iz pupkovine (Cord Blood Registries). Pohranjena krv iz pupkovine tako je na raspolaganju za svakog HLA podudarnog bolesnika kod kojega postoji potreba za transplantacijom krvotvornih matičnih stanica. Darivateljica krvi iz pupkovine nema nikakvih financijskih troškova vezanih uz darivanje. Krv se NE pohranjuje isključivo za potrebe novorođenčetove obitelji.

Trenutačno u svijetu postoji velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja. Krvi iz pupkovine pohranjene u javnim bankama povećavaju mogućnost pronalaženja presadaka kojima se oboljelima može spasiti život.
U obiteljskim, privatnim bankama pohranjuje se krv iz pupkovine za osobne potrebe kako bi se u slučaju potrebe iskoristila za liječenje članova obitelji. Ta je krv svojevrsno biološko osiguranje. Financijske troškove obrade i pohrane krvi iz pupkovine snosi obitelj. Vjerojatnost da će se vlastita (autologna) krv iz pupkovine upotrijebiti za transplantaciju vrlo je mala. Teško ju je procijeniti, ali vjerojatnost da transplantacija bude potrebna prije dobi od 20 godina iznosi između 1:2.500 i 1:200.000. Ako dijete oboli od leukemije ili neke nasljedne bolesti, malo je vjerojatno da će se u liječenju primijeniti njegovu vlastitu krv iz pupkovine. U takvoj situaciji vjerojatnije će se za liječenje primijeniti krvotvorne matične stanice njegova srodnog darivatelja ili podudarna doza krvi iz pupkovine iz javne banke. Naime, dokazano je da su kod nekih oblika leukemije krvotvorne matične stanice promijenjene već tijekom fetalnog života.
Odluka o darivanju krvi iz pupkovine mora se donijeti na temelju potpunih i točnih informacija.

 

Na temelju današnjih znanstvenih spoznaja nije moguće predvidjeti buduću kliničku primjenu liječenja matičnim stanicama u bolestima u kojima je potrebno obnoviti oštećeno tkivo (infarkt srca, infarkt mozga, traumatsko oštećenje leđne moždine, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, šećerna bolest). Iako se to područje medicine intenzivno istražuje, ovakav oblik liječenja još nije u kliničkoj primjeni. Isto tako, otvoreno je pitanje hoće li ove stanice biti pogodnije od bolesnikovih krvotvornih matičnih stanica iz koštane srži ili periferne krvi. S obzirom na to da svrha za koju će se stanice u budućnosti iskoristiti nije točno poznata, ne postoje jasno određeni zahtjevi kvalitete koje autologna (vlastita) krv iz pupkovine pohranjena u privatnu banku mora zadovoljiti. Stoga se u obiteljsku privatnu banku pohranjuje svu prikupljenu autolognu krv iz pupkovine koju je moguće prikladno obraditi.

Krv iz pupkovine za obiteljske potrebe može se pohraniti u Banci krvi iz pupkovine za osobne potrebe KBC-a Zagreb. Nakon potpisivanja ugovora obitelj preuzima set za prikupljanje krvi iz pupkovine. Buduća majka odlučuje u kojem će rodilištu roditi i u njemu dogovara prikupljanje krvi. To ne moraju biti samo rodilišta koja surađuju s javnom bankom. Prijevoz krvi do KBC-a Zagreb organizira obitelj. Za naručivanje ugovora obratite se Savjetovalištu Banke krvi iz pupkovine KBC-a Zagreb na broj telefona 01 2388 708.

U KBC-u Zagreb djeluje program prikupljanja srodne krvi iz pupkovine za obitelji s medicinskom indikacijom, a odnosi se na obitelji s djetetom koje se liječi od hematološke bolesti i koje bi moglo zatrebati transplantaciju. Na zahtjev bolesnikova liječnika (hematologa, onkologa) Transplantacijski tim KBC-a Zagreb donosi odobrenje za pohranu krvi iz pupkovine prema Postupniku za odobravanje pohrane krvi iz pupkovine iz medicinskih razloga. Ako Tim odobri pohranu, troškove uzimanja i pohrane snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Ne. Da biste se upisali u Registar dobrovoljnih darivatelja kvotvornih matičnih stanica morate ispuniti pristupnicu i dati uzorak krvi na nekoj od akcija Registra/Zaklade. Darovanu krv iz pupkovine koja zadovolji kriterije kvalitete prijavljuje se u Registar krvi iz pupkovine (Cord Blood Registries), a ne u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica iz koštane srži ili periferije (Stem Cell Donor Registries). Darivatelje iz registra Cord Blood Registries ne može se pozvati za darivanje krvotvornih matičnih stanica iz koštane srži ili periferije.